• Qingdao a sör a tenger gyümölcsei és az olimpia városa

  Date: 2012.04.21 | Category: Uncategorized | Tags:

  Qingdao városa állítólag német gyarmat volt. Ők alapították 1903-ban azt a sörgyárat, amely ma Kína vezető sörének számít. A világ minden tájára exportálnak sört, így Szingapúrban, Japánban és Európa nagyobb városaiban kapható a Tsingtao. Sörgyárlátogatás keretében a gyár 100 éves múltját tekinthetjük át, illetve megismerkedhetünk a sörgyártás folyamatával. Persze, csak ha haladó szinten beszélünk kínaiul, illetve, ha van idegenvezetőnk.

  A gyárlátogatás azonban így is érdekes volt, és azért pár dolgot sikerült megértenünk és láttunk ötletes megoldásokat. A sörkostoló elég kevés volt, két helyen összesen, ha 2-3 dl-t kaptunk. A városban évente rendeznek sörfesztivált. Tetszik, hogy a gyár mellett van egy sör utca, ahol a padok, a szobrok, a kuka, mind a sörgyártáshoz kapcsolódnak. A sör viszont mindenhol nagyon drága. Úgy látszik a világ minden táján, például Pécsen is a sörgyárral szemben a legdrágább a sör. Hát itt is. Szinte mindenhol kupacban gyülnek a söröshordók, de 45 yuannál alább nem adják a barna sörnek kancsóját(~1l). A sörgyárban a szuvenír részleg volt még érdekes számunkra, ahol szintén minden hihetetlenül drága volt, de találtunk egy söröskorsót, amin szerepelt a Budapest/Hungary felirat, a lánchíd és a parlament képe. Ennek nagyon megörültünk. Talán a német behatás miatt érdemeltük ki ezt az elismerést. A másik érdekessége a helynek a részeg szimulátor szoba. Ha bemegyünk különböző lejtők és emelkedők keltik azt az érzést, mintha be lennénk rúgva. Ki tudja.. Talán az igazi is ilyen érzés lehet…
  A helyiek még mindig az olimpia bűvöletében élnek. Nem csoda, hiszen 2008-ban itt rendezték a vitorlás versenyeket, az olimpiai láng is itt kapott helyet. A fáklya körül a mai napig a résztvevő országok zászlói lobognak, köztük a magyar is. A városban mindenfelé a 2008-as Beijing pólókat lehet megvásárolni, méregdrágán. Valószínű egyébként, hogy azért rendezték itt a vitorlás versenyt, mert a hely eléggé szeles. Amíg itt voltunk többé kevésbé, de végig fújt a szél, és elég hideg volt az idő.
  Amiben azt látom, hogy Kína el van maradva, az mindenképpen az internet. Mobilnet alig érhető el, ha működik is, akkor maximum edge technológiával, amit mi magyarok már évek óta túlszárnyaltunk. A hagyományos ADSL internet is jóval lassabb és drágább az otthon megszokottnál. Szabad WiFi hotspotok alig érhetőek el, legtöbbjük a China mobile rendszerén keresztüli regisztráció után vehető csak igénybe. Ahogy említettem a szolgáltatások is rendkívül korlátozottan érhetők el. Szerintem ez a politikai helyzetük miatt alakult így.
  A felhőkarcolók között sétálva felmerült az ötlet, mi lenne, ha felmennénk az egyik tetejére.. Nem gondolkodtunk rajta sokat, a melletünk lévő épület épp megfelelőnek tűnt. Be is mentünk és igyekeztünk észrevétlenül beosonni a liftbe, majd a 39-ik emeleten kiszálltunk. A kilátás lenyűgöző volt, de félelmetesnek nem nevezném.
  A városban közlekedve rábukkantunk egy igazi hamisítatlan kínai piacra, ahol tényleg MINDENT lehet kapni. Minden korábban máshol látott szuvenírt, kínai ruhák végtelen mennyiségét, technikai dolgokat, billentyűzetet, egeret, videójátékokat, órát. Természetesen mind hamisítvány, csak kinézetre hasonlítanak az igazihoz. De találtunk parfümös, ékszeres standokat, több helyen árultak szines kontaktlencsét, a már emlegetett SZTK-s szemüveg kereteket, plüss figurákat, elemlámpákat, elemeket, igazából mindent ami csak eszünkbe juthat. Egy igazi kínai piacra tévedtünk. Kedvenc márkám a dds, a két ‘a’ és az ‘i’ helye ki volt hagyva, de ki lehetett találni, hogy hol lenne a helyük.
  A város táplálkozási szokásait egyértelműen a tengerhez igazították. Itt mindent lehet kapni, és mindent meg lehet enni, amit a tenger csak adhat. Rákok, kagylók, halak, polipok, csigák, tengeri sünök és egyéb tengeri herkentyűk végtelen sora várja élve, vagy bepácolva és nyársra tűzve, szárítva, hogy egy tányéron kínálják fel számunkra. Ízük, zamatos fűszerezésük és frissességük lenyűgöző, megunhatatlan. Az elmúlt napokban csak halat ettünk és sört ittunk mellé. Kell ennél több?