• Ekkora színház nincs is a világon

    Date: 2012.04.17 | Category: Uncategorized | Tags:

    Ha olyan helyet keresünk Pekingben, ahol garantáltan nem találkozunk egy emberrel sem, akkor legjobb, ha a Városfejlesztési múzeumot látogatjuk meg. A hely ajánlója pedig nem rossz. 3D filmvetítés Peking történetéről, a 4D moziban pedig egy jövőbeli közlekesési eszközön barangolhatjuk be a várost. Mi kell még?

    A múzeum a Tian anmen tér, azaz Peking főterének déli részén található. Odajutás szokás szerint metróval. Az épület négy emeletes, mindegyik emeleten más kiállítás látható. Peking ókori történet, Peking napjainkban, Peking környezettudatossága, Peking az olimpia idején, Peking jövője, Peking közlekedésének fejlődése a császárkortól napjainkig… Mindegyik kiváló szakdolgozat téma lehetne. Ami itt lenyűgözött az Peking mérete. Az egyik szinten egy hatalmas három dimenziós térkép volt a városról, ahol megkereshettem, hogy merre jártam eddig, azok térben hogy helyezkednek el egymáshoz képest. Megállapítottam, hogy Peking nagyonnagy, fél Belgium méretű város. Ami viszont feltűnt, hogy eléggé elhanyagolják a múzeumot. Technikailag nagyon jól fel van szerelve, de karbantartás hiányában ezek nem működnek megfelelően. A személyzet valószínűleg a leghaszontalanabb munkát végzi egész Kínában. Annyira nem csinálnak semmit, hogy még ha akarnának sem tudnának segíteni, mert egyik sem beszél angolul. Éppen ezért igyekeztek elmenekülni, ha látták valamit szeretnénk megtudni. Ha erre mégsem volt lehetőségük ugyanolyan értetlen képet vágtak mikor angolul kérdeztünk, mint mi amikor kínaiul válaszoltak. Mi igazából a 4D mozi miatt mentünk és végül jegyet is sikerült rá vásárolni, és még az is kiderítettük, hogy 6 percig fog tartani az egész… A 4D mozi lényege, hogy van egy 3D mozi, itt nem kellett hozzá szemüveg, mert félkör alakú volt a vászon, és 180 fokban körbe tudunk nézni. (Ezt több projektorral oldják meg) A 4. dimenziót pedig az adta, hogy mozogtak a székek fel, le, dőltek jobbra, balra. Be is kellett csatolni magunkat. A történet lényege, hogy Pekinget repültük be egy jövőbeli közlekedési eszközzel. Jártunk a felhőkarcolók felett, a metró aluljáróban. De a legérdekesebb az volt, amikor az olimpiai stadionba repültünk be éppen az olimpia megnyitásának idején. Ahogy körülnéztünk az emberek tomboltak körülöttünk, csak úgy kattogtak a fényképezőgépek, villogtak a vakuk. Olimpikonnak érezhettük magunkat. Aztán felemelkedtünk a stadion felé és onnan gyönyörködhettünk a tüzijátékban… Egyébként sehol egy ember, velünk együtt összesen hárman látogattuk a múzeumot.

    A múzeum után a Tian anmen téren sétáltunk, ami egyébként akkora, hogy 3 metrómegállója is van. A teret övező utak is egyedülállóak a világon, méltóan jelképezik Kína nagyságát. Ha jól számoltam az út 2×(6+3) sávos… Nincs rajt zebra… Aluljáró is elvétve. Rengeteget kellett sétálni, mire találtunk egyet amin átmehettünk a túloldalra, hogy megnézzük a Pekingi Nemzeti Színházat. Azt kell mondjam nem volt nehéz megtalálni. A színház méretében szerintem akkora, hogy Magyarország összes színház épületét összegyűjtenénk egy kupacba MüPástól, ebbe az is beleférne. Lehet, hogy kétszer is. Körbesétáltam a saját tempómban, és több mint fél órán keresztül mentem. Az épület félgömb alakú, fém, néhol üveg lapok burkolják. Körülötte, azaz a Teljes körben vizesárok, aminek szélessége minimum 10 méter. Bejárat a földszint alól. A színháznak egyébként olyan metrómegállója van, hogy ha kiszállunk a metróból egyből a színházban vagyunk.. Műsoron opera előadások, komoly zenei koncertek, balettek. Jegyárak 120-480 yuan. WOW