• Egy átlagos nap Kínában

  Date: 2012.04.11 | Category: Uncategorized | Tags:

  A tegnapi nap folyamán érkezett pár javaslat a bloggal kapcsolatban ezeknek próbáltam eleget tenni, így már lehetőség van a bejegyzésekhez Kommenteket hozzáfűzni(FAQ menüpont), nyugi, ha véletlen nem sikerülne túl jól, ki tudom törölni… Illetve lehet Like-olni a bejegyzéseket. Bár nem törekszem hatalmas látogatottságra, ez nem célja a blognak. Lecseréltem továbbá a képet a fejlécben, egy olyanra amit én készítettem a Nyári Palotában.

  A mai nap leginkább a hivatalos ügyek intézésével telt. A Kínaiak elég kíváncsiak, ha arról van szó, hogy miért szeretnéd őket meglátogatni. Mindent megtesznek azért, hogy a lehető legtöbb alkalommal ezt megtudják. “De miért jössz?” Ez már a vízumkérelemkor látszott, hiszen a négy oldalas papír nagy része arról szól, hogy mit csinálsz Kínában, kihez mész, mi a neve, hol lakik, te hol fogsz lakni, mikor mész el innen, ki fizeti a kinn tartózkodásodat, illetve az egészségügyi állapotunk miatt is aggódnak, csak fitt és egészséges emberek léphetnek be az országba. A következő hasonló meglepetés a repülőn ért ahol a légikísérők az út vége felé sárga papírcetliket kezdtek osztogatni mindenkinek, megfordult a fejemben, hogy talán repülőjegyet lehet vele nyerni. De kiderült, hogy nem. A Kínaiak szerették volna tudni hogy kik vagyunk, kihez jöttünk, mit fogunk itt csinálni, illetve a lényeg hol fogunk lakni. Megfordult a fejemben, h ezek után ki sem töltöm, legalább valami nyereményjátékkal összeköthették volna, szóval így mi értelme. De megfordítottam a lapot és különböző szankcíók szerepeltek a papíron, miszerint milyen kötelességei vannak annak a személynek aki belép az országba, és külön felhívták a figyelmet, h mennyire fontos, h 24 órán belül lejelentkezzünk a rendőrségen, különben ferde szemmel néznek majd ránk. Így a mai nap egy része azzal telt, h a rendőrségen ezt intéztük, még az albérlet szerződés fénymásolatát is bekérték… Mondjuk azt hozzáteszem, hogy a rendőrségen nagyon mosolygósak és kedvesek voltak velünk, és ezen kívül egyátalán nem foglalkoznak velünk a rendőrök.

  Aztán bankban voltunk intézkedni, illetve bevásároltunk. Út közben szokásomhoz híven rengeteget fényképeztem. Ezúttal kajákat, gyümölcsöket. Bevásárlás közben megtudtam, hogy a kínaiak váltópénze a Mao…  1 Yuan = 10 Mao. Ez is papírpénz, csak kisebb méretű, és legalább nem Mao képe van rajta. Kiderült még az is, hogy a kínaiaknál létezik munkanélküliség, de azért lehetőleg igyekeznek minden embernek munkát adni. Ez onnan látszik, hogy például a szupermarketekben van olyan ember akinek az a munkája, hogy mozgólépcsőről segíti leszállni a nagyobb csomaggal érkezőket. A másik nagy munkaerő felvevő piac a tömegközlekedés. Mondjuk ez nálunk is így van. A metrónál -ha jól tudom az olimpia óta- futószalag és röntgen segítségével átvilágítják a csomagokat, ez is leköt vagy 3-4 embert. A jegykezelést viszont automatizálták, mágneskártyára nyitódó ajtón kell áthaladni, ami menet közben leveszi a kártyáról a megfelelő összeget. Ez az összeg 2 yuan, ami a metrón még átszállásra is feljogosít. Inkább ne keverjük most ide a BKV-t. Bár tény, hogy a tömegközlekedési eszközök extrém módon ki vannak használva. Annyian vannak mint az oroszok.

  Még egy érdekes dologgal találkoztam ma, az pedig a játszótér. Ami igazán meglepő, hogy nem csak gyerekeknek, sőt inkább felnőtteknek, idős embereknek való. Azt hallottam az a legfőbb oka, hogy a szülőknek nincs idejük foglalkozni a gyerekeikkel, így a nagyszülőkre bízzák őket, akik a játszótérre mennek velük. Hogy mi mindent lehet itt csinálni, lássuk csak, vannak görgők, amivel hátat lehet maszírozni, egymás melletti tányérok amiket két kézzel kell tekergetni, aztán lábizom erősítésére alkalmas eszközök, de ezeket is lefényképezem, mert nehéz ezt így elmagyarázni.. Az idősebbek egyedül is előszeretettel látogatják ezeket a helyeket.

  Ma is jópár kínai kaját kipróbáltam, a legextrémebbek a forró szójatej, illetve a hal ízű tofu.

  utóirat, kitaláltam, h csak az kap ajándékot, aki legalább 1 kommentet hozzáfűz a sztorihoz… Ha az az utolsó nap érkezik be, akkor azért már nem vállalok felelősséget..