• Az első nap Pekingben

  Date: 2012.04.07 | Category: Uncategorized | Tags:

  A sikeres landolást, és a 100-ik útlevél, vízum, poggyász ellenőrzést követően a terminálból kilépve barátaim mosolygós arca fogadott. A gyors ismerkedést követően taxiba ültünk, irány a központ. A taxis különböző plexi illetve fekete műanyag falakkal határolja el magát az utasoktól, de nem ritka a fémrács alkalmazása sem. Beszállás szigorúan a jobb oldali ajtón.

  Az automárkák többsége, a növényzet és az időjárás is meglehetősen ismerősen hat. A hatalmas dugó, dudálások, az út mellett elhelyezkedő égig nyúló házak, az ezer éves paloták és pavilonok, az emberi tömeg azonban jelzi: nagyon messze vagyunk az otthontól.

  A megérkezést és a csomagok lepakolását követően gyalogos túrára indultunk, ami váratlanul egy hármas tandemes biciklizésbe fordult át. A kormánynál a fiúk nem arattak nagy sikert…. majd rövidebb unszolást követően megkostoltam az első kínai ételt amit elém raktak. Valami lángos szerű dolog volt, jó fokhagymás. Ezen felbuzdulva jött a következő a japán konyha egy különlegessége. Tészta golyók belül tenger gyümölcse, megszórva pirított bacon szerű dologgal, ami csak egy kicsit hullámzott… Megkostoltam. Ha már a kajánál tartunk a délután folyamán betértünk egy kóreai étterembe ahol izzó faszénnel töltött öntöttvas edényen saját magunk grillezhettük a marhahúst, az édes krumplit, a répát és valami cukkini szerű tököt. Ettünk még több fajta savanyú félét, illetve tűzforró lávakő tányérokban elöttünk készítettek el tojásos, marhahúsos, zöldséges rizst. Fém pálcikával ettünk. Megkostóltam a helyi sört illetve egy lájtos zöld teát is. Ezt követően már csak nyársra fűzött csirke darabkákat ettem. Valami speciális fűszerkeverékbe lett beleforgatva. Még valami töltött tészta szerű vár kostolásra, de mivel itt már este 11 óra van itt ezt nagy valószínűséggel kihagyom.

  A nap folyamán rengeteget sétáltunk, szuveníreket nézegettünk(fél kínát hazavinném), múzeumokban voltunk, és csónakáztunk is. Még pontosan nem sikerült belőnöm a könyvben hol is voltunk ma.  Mindenesetre a képek ízelítőt nyújtanak az első pekingben töltött napomról. Ennyi fért a mai napba, elvileg elég fáradt vagyok, mert amióta otthonról elindultam még nem aludtam, viszont az otthoni idő szerint délután öt óra, itt pedig már este 11. Hát csak sikerül aludni valamit. Holnap elvileg Nagy fal project.

  Ami nincs Pekingben: youtube, picasa, facebook, twitter, googledocs, a google kereső is akadozik… Úgy látszik lehet élni ezek nélkül is. A szemfülesebbek azonban találnak megoldást minderre. Csak idő kell hozzá, a képek már feltöltésre várnak….

  Érdekesség még, hogy a zuhanyzás úgy működik, hogy egy csap van, azt megynyitod, és ami jön azzal lezuhanyzol… Szerencsém volt mert jó meleg volt a víz, gondoltam ez állítható azáltal, hogy távolabb tartom magamtól a zuhanyrózsát, de végül a tenyerembe locsolt vízzel sikerült valahogy lemosnom magamról a szappant..